Kategorier
Kapitelböcker 9-12 år

Gammalt hus = spöken!

Flickan på tavlan_100Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund

Det känns som att det nu ges ut ganska många böcker på temat ”spökhus”. Ta till exempel vinnaren i Bokjuryn 2012: Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn, och  Glasbarnen skriven av Kristina Ohlsson. De handlar alla om en tjej som flyttar med sin familj till ett gammalt hus och på ett eller annat sätt kommer i kontakt med något övernaturligt. Jag är inte ledsen för det, för jag gillar verkligen såna böcker!

Den senaste jag läst är Flickan på tavlan. Den handlar om en tjej som heter Ella. Hennes föräldrar köper ett gammalt torp en bit utanför stan som de ska ha som sommarställe. Ella är inte alls speciellt glad över detta, men har inget att säga till om. Väl i huset märker hon att något inte är som det ska – saker flyttas, hyllor rasar ner och det känns som att flickan på tavlan i hennes nya rum ändrar ansiktsuttryck och liksom följer Ella med blicken… Visst låter det kusligt!? Det är en spännande bok där vi får följa Ella när hon försöker lista ut vem flickan på tavlan är och varför hos spökar i huset. Den förra ägaren verkar veta en del, och även grannen – men han verkar mest rädd och vill inte prata om vad som kan ha hänt i huset… Kan Ella hjälpa flickan?

Förutom själva spökhistorien handlar boken om hur det kan vara för en 12-årig tjej idag, om vänskap, skola och killar. Jag tycker författaren lyckas bra med boken!

Hanna, Söndrums bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s