Kategorier
Allmänt Kapitelböcker 6-9 år Kapitelböcker 9-12 år

Spännande serier

Nu när höstmörkret kommer krypande är det skönt att sitta inne och läsa, och det bästa är ju om det en läser inte tar slut för fort. Därför tänkte jag tipsa om fem stycken spännande serier som är svåra att släppa och som förhoppningsvis räcker hela hösten.

 

trolldom i gamla stanJakten på Jack
Trolldom i Gamla Stan av Martin Olczak
Finns också som E-bok och som Bok&Daisy

Jack blir överlycklig när han får lämna barnhemmet där han bor för att tillbringa sommarlovet med sin moster Betty i Stockholm. Äntligen får han reda på mer om sina föräldrar och sitt ursprung. Sommaren blir dock lite mer spännande än vad Jack föreställt sig. Hemma hos Betty hittar han en trolldomsbok och det visar sig att Jack är den första människa som är trollkunnig sedan 1600-talet. Snart börjar varulvar, vättar och andra varelser dyka upp, och de är på jakt efter Jack!

Fortsätts av: Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan och Häxor i Tunnelbanan.

 

monsterflickanMonsterflickan
Blodsband av Stefan Ljungqvist

I skolan blir Mira mobbad, hennes klasskompisar tycker att hon är ful och annorlunda och hennes adoptivmamma är inte heller snäll mot henne. Mira tillhör nämligen en monstersläkt. Varje natt förvandlas Mira till ett monster, hon får långa klor och päls. Hennes morbror Lupus har varnat henne för monstermyndigheten, men när hon förstår att hon har en lillebror och att han är tillfångatagen av monstermyndigheten tar hon risken och beslutar sig för att befria honom.

Fortsätts av: Främlingarna, Sista pusselbiten, Miraklet och Återföreningen.

 

vättar i väggenSpiderwick
Vättar i väggen av Tony DiTerlizzi
Finns också som ljudbok och som Daisy

De nioåriga tvillingarna Jared och Simon flyttar tillsammans med sin äldre syster Mallory och deras nyskilda mamma in i ett gammalt kråkslott, Spiderwicks herrgård. Syskonen utforskar herrgården och hittar en bok, Arthur Spiderwicks Fälthandbok. I den läser de om en helt ny värld och alla möjliga märkliga varelser som de aldrig hört talas om. Syskonen börjar nu uppleva konstiga saker och upptäcker att de märkliga varelserna faktiskt finns runt omkring dem.

Fortsätts av: Stenens öga, Lucindas hemlighet, Järnträdet och Mulgaraths vrede.

 

 

en morgon stod hon bara därExtra
En morgon stod hon bara där: januari av Per Nilsson

Finns också som Daisy

Pim-Pim är en ganska vanlig kille som går i skolan, bowlar och spelar fotboll. En dag står det en tjej på skolgården, hon heter Extra. Det är inte bara Extras namn som är ovanligt, utan hela hon. Hon struntar i klassens gruppindelningar, pratar med alla, har helande krafter och är trollkarlens magiska medhjälpare. Det är bara Pim-Pim som vet vem hon egentligen är, men han förstår inte vad hon gör just här, eller vad det är hon vill? Dessutom är det någon som ringer till Pim-Pim och säger att de mörka molnen hopar sig. En fara närmar sig. Pim-Pim förstår att det är farliga krafter som kämpar mot varandra och han förstår att han har en del i kampen. Men han förstår inte vad det är han måste göra för att hindra den fara som är på väg. Det är det bara Extra som gör, men hon vägrar säga till Pim-Pim vad som måste göras.

Fortsätts av: En ängel har landat: februari, Svart löpare hotar vit dam: mars, Jag kan lura dig vart jag vill: april och Från mörkret mot ljuset: maj. Snart kommer också sista delen: Stanna bli kvar: juni.

 

skämemrskans dotterSkämmerskans barn
Skämmerskans dotter av  Lene
Kaaberbøl

Finns också som ljudbok och som Daisy.

Dina har ärvt sin mors förmåga att kunna se vad människor skäms för när hon ser dem i ögonen. Det är inte lätt för Dina att få vänner och hon ser sin förmåga som en förbannelse. En dag hämtas Dina och hennes mor till en borg för att hjälpa till att klara ut ett bestialiskt mord.  Det visar sig att det är en fälla och Dina tas som gisslan. Nu måste hon använda sin gåva på rätt sätt i kampen mot de onda och mot drakarna som vaktar på borggården.

Fortsätts av: Skämmartecknet, Ormens gåva och Skämmarkriget.

Anna N, Stadsbiblioteket

Ett svar på ”Spännande serier”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s