Kategorier
Allmänt Bilderböcker Kapitelböcker 6-9 år Kapitelböcker 9-12 år Ungdomsböcker

Årets Augustprisnomineringar!

augustprisetVarje år delar svenska förläggareföreningen ut ett pris som heter Augustpriset. Det är en faktabok för vuxna, en påhittad bok för vuxna och en barn- och ungdomsbok som vinner varje år. Först presenteras sex böcker i varje kategori och en från varje vinner sedan Augustpriset.  Igår avslöjades vilka böcker som är nominerade, alltså utvalda, till årets bästa barn- och ungdomsbok och det är de här:

om detta talar man endastOm detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund
Det här är en bilderbok för äldre barn och unga. Den handlar om en kanin, men med mänskliga tankar och känslor. En melankolisk bok med vackra och spännande bilder.
 

lex bokLex bok, Sara Kadefors
Lex är trött på den press som hon tycker unga har på sig i samhället. Hon går sista året i gymnasiet och startar en blogg i ren protest. På bloggen kallar hon sig Maya och skriver om allt sånt som det inte står om i vanliga bloggar. Det visar sig att Lex blogg blir en riktig succé, och Lex är rädd att bli en av dem som hon själv föraktar.

 


 

 

 

snöret fågelnSnöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström
Selma tillbringar sitt sommarlov hos mormor och morfar. Hon är ensam och saknar att ha en bästis, men en dag träffar hon Snöret. Den här boken har vi tipsat om tidigare här på Bibblans bokbabbel.

 

 

 

jaggerJagger, Jagger, Frida Nilsson
Bengt är mobbad. Han är åtta år han vågar knappt gå ut för att han är så rädd för barnen som mobbar honom. En dag blir Bengt inlåst i soprummet. Det hade kunnat sluta i en katastrof, men istället träffar han uteliggarhunden Jagger. Jagger är den enda som låtsas om de andra barnens mobbing, och han tycker att Bengt ska hämnas…
 


maximilianMaximilian och Minimilian, Klara Persson
Maximilian är jättestor, så stor så att han knappt får plats i den här boken. Hans vän heter Minimilian och är riktigt liten. Maximilian skulle så gärna vilja känna hur det är att vara lika liten som Minimilian, kan de inte få byta storlek med varandra?
cirkuslopporCirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg
Den här boken har Kerstin som jobbar på Vallås bibliotek läst och skriver så här:
En stor och en liten cirkusloppa träffar vi i den här bilderboken. Inga luffar lika bra ihop! De kommer till storstaden Madrid och där får de uppleva många äventyr. Boken är på vers  och är härlig att läsa högt.  Passar för barn från tre år – och hur stora som helst…
Den 25 november får vi reda på vem av de här som vinner Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Och alla finns förstås att låna på biblioteket.
Anna N, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s