Kategorier
Allmänt Kapitelböcker 6-9 år Kapitelböcker 9-12 år

Julmysterier

julmysteriet Julmysteriet av Jostein Gaarder

Det är en dag kvar till första december och alla adventskalendrar är slut. Joakim hittar tillsist en sliten och blekt kalender i en bokhandel. Det visar sig att adventskalendern är magisk och kommer ta med Joakim på sitt livs äventyr. Bakom varje lucka finns en liten lapp, vilka tillsammans berättar en fantastisk berättelse om en flicka som heter Elisabet. Joakim får följa med Elisabet på en resa både i världen, men också i tiden. Vem är det som skapat kalendern? Och vem är den mystiske blomsterförsäljaren på torget? Är berättelsens Elisabet samma flicka som försvann från staden för flera år sedan? Julmysteriet är en spännande och magisk berättelse i juletid.

midnattsstjärnanMidnattsstjärnan av Mårten Sandén
Det är vinter i Lund och julklappsruschen är i full gång. Då dyker en världsberömd skådespelare upp och det visar sig att han ska delta i det julspel som Peter, Petra och Lucy också ska vara med i.

Samtidigt som julspelsrepetitionerna är i full gång märker Petra att en man, som är utklädd till tomte, beter sig väldigt märkligt. Han har dessutom en stulen walkie-talkie som han pratar i. Spåren leder till en skum skrotaffär, och trots att det är bitande kyla beslutar sig vännerna för att se vem den skumma tomten egentligen är, och vad det är för skumma planer som smids i skrotaffären. Flera frågor ställs och det blir ett knivigt julfall för Petrini-deckarna.

spår i snöSpår i snö av Emma Vall

Trots att det snart är jul kan inte Sunnas föräldrar hålla sams. De flyttar tillsist isär och Sunna och hennes storebror Ante är arga, ledsna och känner sig övergivna.

För att slippa vara hemma börjar Sunna hänga på den lilla pizzerian och lär känna pizzabagarens son Sixten. Samtidigt blir det inbrott i flera av stadens hus, och Sunna och Sixten beslutar sig för att ta reda på vilka som kan ligga bakom inbrotten. Det blir dock lite problematiskt när Sunna börjar misstänka att Ante kanske är inblandad…
Det blir en annorlunda jul för både Sunna och Ante.

julrysareJulrysare av Kristoffer Leandoer

Julrysare är en läskig bok full med rysare i juletid. Visst är det något skrämmande med tomtens stela och konstgjorda ansikte? Och är inte Lucianatten allra bäst lämpad för mordbränder? När sju ungdomar blir inlåsta i en övergiven kyrka och börjar berätta spökhistorier för varandra blir det tillsist svårt att skilja på vad som är fantasi och vad som är verklighet.

Efter att ha läst det den här boken kanske du inte längre ser julen som en fröjdens högtid, utan snarare skräckens.

en julsagaEn julsaga av Charles Dickens

En julsaga är den klassiska berättelsen om den sure och snåle Ebenezer Scrooge som bor ensam i ett hus som en gång ägts av hans nu döde kompanjon Jacob Marley. En natt kommer Marleys vålnad för att varna honom. Marley berättar att han måste förändra sig och sluta vara grinig, om han inte i livet efter detta vill bära tunga kedjor i all evighet.

Natten mellan julafton och juldagen dyker tre andra vålnader upp och tar med honom på en resa genom jular som varit, jular som är just nu och jular som kommer att komma. Han får se hur han var ensam som barn och hur svårt det är för fattiga, medan han själv lever i överflöd. Dessutom får han se hur han kommer bli bortglömd och inte sörjd av någon, om han inte slutar vara så girig och snål. Det blir en minst sagt skräckfylld julnatt för Scrooge.

Anna N, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s