Kategorier
Bilderböcker Kapitelböcker 9-12 år

2 x äventyr!

Äventyrsböcker
Två bra äventyrsböcker tar det lugnt i hängmattan.

Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg, är ett härligt äventyr för de yngsta i bilderboksformat. Historien handlar om två loppor (ett barn och en vuxen) som hamnat i Madrid för att framträda med sin cirkus. Ensemblen består förutom de två lopporna av en myra som de delar bostad med.

Saker blir inte riktigt som de tänkt och de tvingas överge sina cirkusplaner men en sak som är säker är att de är med om ett äventyr.

Underbara bilder och vackra rim som verkligen förmedlar en känsla av äventyr och varma nätter.

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius är ett tecknat äventyr för de lite äldre barnen. I boken träffar vi gorillaungen Sally Jones och får ta del av hennes tragiska och spännande livsöde. Hon blir kidnappad från sin mamma som liten apa i en afrikansk regnskog och sedan utspelar sig historien över flera kontinenter. Hon träffar svindlare och trollkonstnärer, sjökaptener och orangutanger i sin kamp för överlevnad, vänskap och ett bra liv.

Boken vann Augustpriset i kategorin Bästa barn- och ungdomsbok år 2008 med motiveringen:

”Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman. I ord och kartor följer läsaren gorillan Sally på hennes färder från djungeln över världens oceaner där hon möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek. Grymt och vackert med en säregen ton.”

Det är en sorglig bok som ändå lämnar läsaren med hopp om framtiden för den godhjärtade apan.

Boken som har några år på nacken har nyligen fått en uppföljare i ”Mördarens apa” som vi i denna blogg nog kommer att få anledning att återkomma till.

/Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s