Kategorier
Händer på bibblan Ungdomsböcker

Om livsavgörande val i en dystopisk värld

divergent-300x300Divergent av Veronica Roth, handlar om Beatrice Pryor som levt hela sitt liv bland de osjälviska i en värld styrt kring fem falanger; de lärda, de osjälviska, de fridfulla, de tappra och de ärliga. Hon bryter normen genom att byta falang och välja de Tappra. Därmed får hon inte längre träffa sin familj utan falangen ska bli hennes nya familj. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four. Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Divergent är en dystopi i riktig hungerspels-anda och jag har läste både första boken (Divergent) och andra boken (Insurgent). Jag lyssnade på första boken som ljudbok med en väldigt bra inläsare; Anna Maria Käll. 🙂

Andra boken var jag så sugen på att få reda på fortsättningen att jag istället läste den. Ibland kan ljudböcker vara en perfekt ingång för att hitta en bra serie som man vill läsa, dessutom har ju redan någon annan uttalat namn och platser i böckerna. 😉

Divergent av Veronica Roth som bok

Divergent som ljudbok

I samband med att filmen Divergent hade premiär i våras, anordnades på Stadsbiblioteket en temakväll för Divergentfans med rollspel, fika, tester, aktiviteter, valceremoni och bokutlottning.

Arbetsgruppen gjorde även en fantastisk trailer!

På Biblioteken i Halmstad kan du även låna böcker om filmen Divergent, t ex

The Divergent Official Illustrated Movie Companion

Inside Divergent: The Initiate’s World

/Lisa och Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s