Kategorier
Allmänt

Tre korta lästips en varm sommardag!

Ibland tycker man att livet blir lite för mycket och det känns som att man inte skulle orka läsa några mastiga eller tjocka böcker. Sida upp och sida ner fylld med kompakt text får en liksom att bara vilja lägga den åt sidan och ägna mer tid till sin smartphone eller dator. Det är som om det inte gick att ta till sig texten.

Därför har böcker med korta kapitel fascinerat mig under en tid. Böcker som vänder sig till ungdomar 13-16 år (men yngre funkar också bra!). Jag vill inte att de ska vara lättlästa utan jag vill att det ska vara lite text. Så böckerna blir en bladvändare med likvärdigt innehåll som de böcker med mer kompakt text. Ofta är de böckerna lite mer poetiska men otroligt bra! Dels finns det ungdomsböcker med korta kapitel men samma nivå – både innehåll och text – som i andra böcker och sen finns det även grafiska romaner, men det sparar jag till nästa boktips!

bild

Kapitulera Omedelbart eller Dö av Sanne Näsling är en sådan bok som man bara vänder blad i. Det är korta kapitel och många fraser består av låttexter och huvudkaraktärens egna tolkningar. Mary och Lovely drömmer om att få sluta skolan, de drömmer om att bo i en lägenhet i London. De dricker te och har ett nagellack för varje dödssynd. De tampas med livet och de känslor som exploderar ut ur kroppen när man går gymnasiet och känslorna blir för många.

Önska bort, önska nytt av Ingrid Olsson är en annan bok med korta kapitel, nästan som små noveller. Här finns fragment från olika personer som aldrig möts men har denna bok gemensamt. Som läsare kastas man rätt in i händelser, i personers vardag och som man aldrig kommer möta, men som ändå har en identitet och en historia att berätta.

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers är en bok där varje kapitel är en post-it-lapp på ett kylskåp. Korta meddelanden mellan en mor och dotter i vardagens stressiga mönster. Plötsligt förändras deras liv när mamman får cancer. Hur ska de nu prioritera sina liv? Vad händer när man egentligen bara vill ha ett vanligt liv?

/Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s