Kategorier
Bilderböcker Boktips

Tips i väntan på julafton

Jullovet har börjat och det är mindre än en vecka kvar till julafton. Jag kan inte låta bli att spänt fundera över vad tomten har hittat på för julklappar i år, för jag har endast skrivit två saker på min önskelista: en läslampa och biobiljetter.

Undra om jag bara kommer få två paket? Jag funderade på att skriva att jag önskar mig en häst eller hund, men det kändes lite svårt att få ner i tomtens säck. Dessutom har jag redan en katt, som kanske inte skulle bli glad av att få sällskap av en hund. Men om jag får önska mig vad jag vill, önskar jag att det skulle snöa istället för att regna som det gör idag. Jag längtar efter att åka skidor, pulka och stjärtlapp – snowracer går alldeles för snabbt för mig.

Enda fördelen med regnet är att det passar alldeles utmärkt att krypa upp i soffan med en bra bok. Jag har listat min topp 3 i julböcker, för vad passar bättre än att läsa en riktigt bra julbok när man räknar ner till julafton?

Åsas topp 3 julböcker:

1. Julgröten  av Sven Nordqvist

JulgrötenDet är julafton och snön gnistrar vit. Hustomtefamiljen ser förväntansfullt fram emot grötfatet som husfolket ställer ut varje jul. Men på senare år har husfolket börjat slarva med tomtarnas gröt. De tänker bara på jultomten och glömmer helt bort de tomtar som gör den verkliga nyttan och håller gården igång.

Låna ”Julgröten” på bibblan!

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare)!

2. Snickar Andersson och jultomten av Alf Pröysen
Snickar Andersson och jultomten

  1. Det är julafton. Snickar Andersson har förberett julklapparna och har precis klätt ut sig till jultomte när kälken med klapparna glider iväg nerför backen. Pang! Kälken och Snickar Andersson krockade med en man. ”Snickar Anderson”, presenterar sig Snickar Andersson. ”Tomten”, presenterar sig den andra mannen. Det visar sig att Snickar Andersson precis har krockat med den riktiga tomten! Det här är början på en mycket speciell julafton.

Låna ”Snickar Andersson och Jultomten” på bibblan!

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare)!

3. Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren
titta madicken, det snöar

Äntligen snöar det över Junibacken! Madicken och Lisabet leker som tokiga i snön. Ja, till och med pappa måste vara med och kasta snöboll för att det är så härligt. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får gå själv med Alva och köpa julklappar. Och rätt vad det är står Lisabet där, på medarna bakom en släde, på väg rakt ut i skogen…

Låna ”Titta, Madicken, det snöar!” på bibblan!

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare)!

God Jul!
Önskar Åsa på Simlångsdalens Bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s