När jag upptäckte att min farbror satt försjunken i ”Familjeboken” insåg jag att detta är en bok som passar nästan alla åldrar. Jag hade förstås ”råkat” lägga fram den inför hans familjs besök, som om den alls kunde mäta sig med hans egna coffeetableböcker på tema som golf och design… ”Intressant, det här visste jag inte. Fin var den.”
Familjeboken av Eddie Summanen
Ja, visst är den är fin. Johanna Arpiainens snälla och glada figurer bjuder in oss att ta en titt på familjekonstellationer av alla slag. Eddie Summanen berättar att syskon kan finnas i massa olika åldrar, att en bebis kan suga mjölk ur en nappflaska likväl som ur ett bröst och att en förälder en gång haft nio foster i magen samtidigt. Vi lär oss om alla stadier i en graviditet, hur könsorgan ser ut inuti och på vilka sätt bebisar kan komma till.
Familjeboken är en pedagogisk och lekfull faktabok som passar små som vuxna barn från 6 år.
Är du vuxen så kanske den där eventuella drömmen om en familj kommer att breddas. Jag hoppas också att barn vars familjer inte så ofta syns i medier får chansen att känna igen sig!
Att boken är könsneutral känns självklart. Inga personliga pronomen (som hon eller hyn*) nämns.
En figur har en pil med rubriken ”En gravid person” ovanför sig. Jag antar att Arpianen vill visa att en person, oavsett vilket kön den känner sig som, kan vara gravid.
Dock skulle jag önska att Summanen tydliggjorde i texten att bara personer med livmoder kan bära ett foster i magen. Det latinska ordet ’uterus’, som betyder just livmoder, tänker jag skulle kunna fungera som ett könsneutralt ord.
Jag rekommenderar Familjeboken varmt! Detta är absolut en favorit att låna med hem från bibblan under jullovet. Akta dig bara så att inte en farbror tar den först!
Moa Kange på Vallås bibliotek
* = Det finns flera olika personliga pronomen som används i svenskan. Bara hon, hen, och han finns i Svenska Akademiens ordlista. Hin, hyn är könsneutrala pronomen som få känner till. ”Den”, som i ”den personen” används också.