Ibland är det skönt att läsa korta berättelser istället för en hel bok. Här kommer tips på två novellsamlingar för dig på mellanstadiet.
Skräck – elva rysare för mellanstadiet
Av bl a Ingelin Angeborn, Siri Spont, Kerstin Lundberg Hahn och Petter Lidbeck.
I denna samling hittar vi allt från mysrysliga spöken som snälla Gunnar i Ingelin Angeborns novell ”Natten vid tjärnen” till rätt otäcka historier som t ex den om ett sjöodjur som slukar en hel klass i Gustav Tegbys ”När odjuret viskar”.
Peter Arrhenius berättelse ”Försvinnande gott”, handlar om barn som geocatchar, stöter på en gammal bunker i skogen och går vilse i denna. Man riktigt känner den läskiga miljön och klaustofobin krypa i en. ”Sätramumien” av Siri Spont kretsar kring den lokala myten om mumien vid vattentornet och om vad som händer när det på denna plats även finns ett attraktivt Pókemon-gym.
Den läskigaste novellen står Johan Theorin för i berättelsen ”Rapzys rum” som handlar om barnen som följer och älskar Youtube-stjärnorna Rapzy och Thom. Iris skriver precis som alla andra brev till stjärnorna men får inga svar, förrän en dag då hon blir bjuden hem till stjärnorna efter att hon sett något konstigt i deras senaste video. Hu, säger jag!
Berättelserna är på ca 15-20 s. och ganska lättlästa. Läs dem gärna tillsammans en ruskig vinterkväll.
Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).
”Anrop från inre rymden” består av åtta noveller som på ett pricksäkert sätt skildrar livet som ung i vardagen. När jag läser boken dyker många känslominnen upp och det känns som att jag är 13 år igen.
Anrop från inre rymden av Elin Nilsson
Novellen ”Svett-Jesus” berättas från en ”bråkstakes” perspektiv. Han känner ilska och irritation över den nya läraren och dennes utseende, inklusive hans stora svettringar och långa stripiga hår, stör sig på allt med honom och börjar kalla honom för Svett-Jesus. Det finns en konflikt med bästa kompisen i bakgrunden. Hans beteende blir ett sätt att försöka imponera på, och bli sedd av kompisen. Det finns en speciell jargong, en kultur emellan dem och kanske anas även en saknad efter den förra läraren.
”Backa pappa” handlar om att fira nyår med sin ensamstående pappa för första gången. De firar hos pappans bror och hans vänner och man förstår att de tillhör en annan social klass än pappan. De är rikare och har längre utbildningar. Killen i boken känner av den obekvämhet som detta skapar och ställer sig på sin pappas sida.
Novellerna tar upp ämnen som sexuella trakasserier och hur dessa formar oss från början (Trettiosju grader), anorexi/psykisk ohälsa, mobbing ur olika perspektiv (Mobbarens i Svett-Jesus, bror till den mobbade i Sjung då).
Stor igenkänning från livet mellan 9-15 och hur det känns som att man befinner sig mellan två världar, barn- och vuxenvärlden och boken förmedlar denna känsla på ett väldigt träffande sätt.
Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).
Katarina på Stadsbiblioteket
Ett svar på ”Noveller och kortisar”
[…] Elin Nilsson skriver som att hon verkligen minns hur det var att gå på högstadiet. Hon har tidigare skrivit den precis lika grymma novellsamlingen Anrop från Inre rymden som vi skriver om på bloggen i detta inlägg: https://bibblansbokbabbel.se/2018/01/02/noveller-och-kortisar/ […]