Kategorier
Bilderböcker Ungdomsböcker

Årets bästa bilderbok är bättre än (nästan) allt annat

Jag har flera gånger, från olika håll, hört att barn- och ungdomslitteraturen ska vara den genre som är snabbast på att fånga upp förändringar i samhället. Helt klart är dock att genren snabbt och oundvikligt speglar sin samtid, åtminstone lika bra som andra. Kanske till och med bättre, med tanke på sortens koncentrerade berättande och det ofta subtilt pedagogiska anslaget.

Tidigare i år hölls världens största konferens på ämnet i Stockholm. Cirka 500 forskare från olika länder deltog, enligt SVT. Det finns alltså forskning på detta och därmed en del vetenskapliga belägg.

Björn Sundmark är litteraturprofessor vid Malmö Universitet och han pekar på att det för några år sedan gavs ut många böcker som speglade flyktingsituationen (till exempel Flykten av Francesca Sanna) och att det i dag mer handlar om klimat, sexualitet och hälsa.

”Man kan tänka på Lisa Bjärbos bok Inuti huvudet är jag kul. Det är ju en bok som skildrar panikångest och sådana situationer. En svensk skolvardag. Ämnen och situationer som jag tror att alla kan känna igen sig i”, sa Sundmark till SVT i samband med konferensen.

Det där med hälsa – eller snarare ohälsa – präglar årets i min mening bästa bilderbok, Dyksommar av Sara Stridsberg. Jag skriver bilderbok och inte barnbok av en anledning, den skulle nämligen lika gärna kunna kallas diktverk, novell eller något helt annat.

Dyksommar, fantastiskt fint illustrerad av Sara Lundberg, handlar om Zoe vars pappa en dag försvinner från frukostbordet. Zoe får veta att han har blivit sjuk (ledsen) och måste vara kvar på det stora sjukhuset (Beckomberga). När Zoe hälsar på tillsammans med sin mamma säger pappan att han inte orkar med fler besök, men Zoe fortsätter att åka dit ändå – i hemlighet.

Och i väntan på att pappan ska orka (leva) möter Zoe simmerskan Sabina, som blir hennes vän.

Zoe och Sabina springer i trappor, berättar historier och simmar i gräset. Emellanåt dyker frågorna upp: ”Varför vill man inte leva när hundar och fjärilar och himlar finns? Hur kan man inte vilja leva när jag finns?”

Dyksommar är en oumbärlig berättelse för alla åldrar, ett utmärkt sätt att på allvar börja förhålla sig till en av vår tids mest akuta folksjukdomar.

Boken lämpar sig lika bra som högläsning i sängen på kvällen som i fåtöljen med en kopp kaffe efteråt. Den måste hur som helst läsas – av alla. För vi behöver ärligt talat (ständigt) påminnas om hur saker och ting kan te sig ur barnets perspektiv. Vi behöver barnets förmåga att se med nyfikenhet på det svåra och hitta glädje i det mörka. Annars blir vi nog kvar på det stora sjukhuset allihop

 

Joakim / Vallås bibliotek

Ett svar på ”Årets bästa bilderbok är bättre än (nästan) allt annat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s