Kategorier
Kapitelböcker 9-12 år

Expedition Rädda Revet – spännande om klimat och miljö

Expedition Rädda Revet av Christina Wahldén

Vet du vad en Manta är? Innan jag läste den här boken hade jag aldrig hört talas om dem. Men nu vet jag att det är en slags jätterocka.

Alice får följa med sin mamma till Australien. Mamma är marinbiolog och forskar på Havssköldpaddor som lever utanför Australien. Efter en lång flygresa landar det på en liten ö vid Stora barriärrevet . Det är som att komma till paradiset, tycker Alice. Turkost hav och så varm sand att man måste ha skor på sig. Alice solar och badar. Hon går på upptäcktsfärd och ser sköldpaddor, fåglar och mantor. Mammas kompis, Meg, lär henne snorkla och då ser hon alla vackra fiskar som simmar vid revet.

Men Meg berättar också att allt inte är så bra som det ser ut. Klimatförändringarna håller på att förstöra Stora barriärrevet och alla djur som bor där. Temperaturen på jorden stiger och havet har blivit varmare. Det påverkar sköldpaddornas ägg som inte kläcks om sanden är för varm. När havet blir för varmt söker sig fiskarna ner till djupare vatten och då kan inte fåglarna fånga dem. Då blir det färre fåglar. Så allt hänger ihop, får Alice lära sig.

På ön finns också en mystisk spökflicka som bara Alice kan se. Hon levde på ön på 1800-talet. Alice och flickan, Phoebe, blir vänner. Phoebe berättar hur det var att leva på ön för länge sedan. Men allt kanske inte var bättre förr…?

Alice funderar mycket över klimatförändringarna och vad vi kan göra. Är det verkligen nödvändigt att flyga till andra sidan jorden bara för att forska om sköldpaddor?

Den här boken var både spännande och intressant. Spännande för det känns som om man är med Alice på resan och allt som hon upplever. Den innehåller mycket fakta om miljö men eftersom Meg och Phoebe berättar så blir det intressant. Nu vet jag t ex att när man tvättar ett fleeceplagg så hamnar det små, små plastkulor i vattnet som fiskarna sen får i sig…

Jag lärde mig massor som jag inte visste innan och som jag kanske skäms lite för att jag inte brytt mig om tidigare.

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare)

Åsa, Stadsbiblioteket och Simlångsdalens bibliotek

 

Var med i Sommarlovsboken! Läs 5 böcker och få en bok från bibblan. Läs mer på https://bibliotek.halmstad.se/web/arena/sommarlovsboken

 

Ett svar på ”Expedition Rädda Revet – spännande om klimat och miljö”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s