Kategorier
Seriebok

Zombielars har blivit seriebok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Houm, Nicolai: ”Levande olevande” och ”Vi och dom”

Ni som har sett tv-serien vet att Lars är hälften människa och hälften zombie. Fast man ska inte säga zombie, för det är ett fult ord. Det heter levande olevande. Och det ska sägas att alla levande olevande inte är som de mer traditionella zombier som vi är vana vid. De hasar inte uteslutande runt enkom på instinkt, i jakt på de levandes hjärnor. Somliga levande olevande gör det, men inte alla.

Lars vill dock varken bli kallad för zombie, levande olevande eller extra levande olevande. Han vill helst bara bli kallad för Lars.

Lars äter varken hjärnor eller fötter, han känner bara inte så mycket på insidan och han kan inte dö. Inte ens om han hoppar ut genom ett fönster eller blir påkörd av en lastbil. Han knäcker bara tillbaka de brutna benen och går vidare.

Hur som helst, tv-serien Zombielars har alltså blivit tecknad seriebok (ca. 9–12 år), signerad Nicolai Houm och den svenska serietecknaren Kim W. Andersson. Berättelsen utspelar sig, liksom den norska tv-serien, i en värld där levande olevande är en naturlig del av verkligheten. De finns där, på riktigt. Precis som alla andra.

I den första av två utkomna delar flyttar Lars med sin mamma (som är människa) till det lilla samhället Bekkebakken, men det är inte alla som vill ha honom där. Varken skolans rektor, som tycker att lika barn lär bäst, eller de skumma trångsynta typerna som samlas kring eldar i skogen och viftar med ”Främlingar åk hem”-banderoller.

Men efter att ha hånats och trakasserats redan sin första skoldag upptäcker Lars ganska snart att alla inte är lika fördomsfulla – och att han inte är den enda i klassen som skiljer sig från mängden. Tillsammans blir de en liten grupp som kämpar för att stå emot de främlingsfientliga krafterna i Bekkebakken.

Houms tolkning och Anderssons gestaltning av Zombielars är lika delar spänning, hjärta och angelägen liknelse; utanförskap och främlingsfientlighet är utanförskap och främlingsfientlighet, oavsett vem som utsätts för det. När det är så snyggt genomfört som det är här, då är det bäddat för succé. Låna och läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s