Kategorier
Allmänt

Bläddra: en alldeles ny och spännande app!

Av: Fredrik, Stadsbiblioteket

Idag vill jag tipsa om en alldeles ny app som heter Bläddra. Det är Kungliga biblioteket som har skapat den för att tillgängliggöra böcker på våra nationella minoritetsspråk.

Den är fortfarande under uppbyggnad men man kan i dagsläget hitta ungefär 50 e-böcker på romani chib och samiska. Tanken är att den skall fyllas på med fler titlar och att även de tre nationella minoritetsspråk som ännu inte är representerade skall finnas där. Dessa tre språk är jiddisch, meänkieli samt finska.

Bläddra finns där man normalt sett hittar appar och den är gratis att ladda ned och att använda. Den kräver inte heller någon slags inloggning utan man har direkt tillgång till allt material. Tekniskt så fungerar den på alla mobiler och surfplattor med Android 5.0 eller IOS 10 och uppåt. Det är som sagt än så länge ett begränsat urval men det finns böcker för både vuxna och barn. När man startar appen får man välja sitt språk och även vilken varietet man vill läsa på. Både romani chib samt samiska finns i ett antal olika ”dialekter” kallade varieteter och de skiljer sig åt i varierande grad.

Om jag nu skall leverera ett boktips så vill jag nämna en bilderbok som heter ”Pimpelfiske” och är skriven av Ann-Helén Laestadius och illustrerad av Jessika Berglund. Boken handlar om Malte som skall ut och pimpelfiska. I boken får vi följa med till en miljö som jag tror är mer exotisk för många barn i södra Sverige än exempelvis en strand vid medelhavet. I text och bild förmedlas den spännande upplevelsen av att åka ut med skoter, borra upp hål i isen och lägga sig på mage på en renfäll för att spana efter röding. I Bläddra kan man läsa boken på nordsamiska samt svensk romani.

Pimpelfiske av Ann-Helén Laestadius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s