Kategorier
Kapitelböcker 9-12 år

Nattkorpen

Av: Kanja, Stadsbiblioteket och Bokbussen

Nattkorpen av Johan Rundberg

Året är 1880, vintern har drabbat Stockholm hårt och man tar sig varken in eller ut ur staden eftersom tullarna är igensnöade. På Allmänna Barnhuset bor Mika som snart är 12 år. Hon är en av de äldsta på barnhemmet och arbetar på en krog. Först hade Amelia, föreståndarinnan för barnhemmet, tyckt att krogen var fel ställe för en flicka. Men Mika var trots allt för gammal för att börja skolan, och läsa kunde hon redan, så till slut hade Amelia gått med på det. Eftersom livet för en barnhusflicka är tufft och Mika får höra mycket hon inte borde på krogen har hon blivit väldigt observant, hon lägger märke till saker och kan förutse hotfulla situationer.
En natt kommer en ung man och knackar på hos Allmänna Barnhuset. Mika är vaken och öppnar och märker att mannen är helt skräckslagen. Han säger inte vem han är och den enda ledtråd hon får är att ”Den Svarta Ängeln” vet att han tagit henne, sedan överlämnar han ett bylte till Mika och försvinner. I byltet ligger en liten nyfödd flicka.
Detta blir början till en serie märkliga händelser, en kväll kort därefter hör Mika några poliser på krogen prata om ett fall de utreder, om ett mordoffer, vars sista ord var att Nattkorpen kommit för att hämta honom… Men Nattkorpen har ju blivit avrättad!? Mannen som satte Stockholm i skräck under fyra år och mördade oskyldiga människor blev halshuggen förra året!
En annan polis, Valdemar Hoff, lägger märke till Mikas öga för detaljer och plötsligt är Mika mitt uppe i en mordutredning och hjälper polisen försöka ta reda på vem det är som mördar under namnet ”Nattkorpen” nu. Är det en härmare de har att göra med?

Boken är först ut i en trilogi och del två ”Tjuvdrottningen” har nyligen släppts.

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s