Kategorier
Kapitelböcker 6-9 år Läsa högt

Mycket mer än drömmen om häftiga drakar

Av: Joakim, Vallås bibliotek

I de flesta avseenden är jag sen på den här bollen. Tolv år sen, närmare bestämt. Men vad gör det! Det är hur som helst så länge sedan första delen i Jo Salmsons bokserie Drakriddare kom ut.

Böckerna, med illustrationer av Åsa Ekströms, handlar om den föräldralöse tiggarpojken Tam, som drömmer om drakarna han ser passera över stadsmuren längst ner i staden där han bor. Tam är övertygad om att han aldrig kan komma närmare än så.

Drakarna och drakriddarna bor nämligen högst upp vid kungens slott, innanför den femte stadsmuren – och dit skulle en fattig tiggare som Tam aldrig bli insläppt. Men rösten i Tams huvud säger något annat…

Under seriens gång får vi sedan följa Tams väg uppåt – och nedåt – i stadens maktskikt och redan i första boken, ”Tam tiggarpojken”, får vi faktiskt reda på vems röst det är Tam hör.

Böckerna om Tam har beskrivits som om Astrid Lindgren skrivit manus till en ny film av Avatar-regissören James Cameron, men det gör dem inte riktigt rättvisa. Det intuitiva berättandet och gestaltningen av fattigdom, vänskap och drömmar är något överraskande eget.

Om du som jag inte hoppade på det här tåget när det först lämnade stationen 2009, så finns böckerna numer i två fina samlingsvolymer. Det är tillgänglig och lättläst fantasy; perfekt sommarläsning, både för den lite mer vana läsaren och som högläsning. Och låt dig inte luras att tro att detta är ännu en häftig berättelse om drakar, riddare och magiska krafter, för det är det inte. Åtminstone långt ifrån bara det.

Trevlig draksommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s