Kategorier
Allmänt Ungdomsböcker

Find Layla av Meg Elison

Find Layla av Meg Elison

Layla Bailey är rätt säker på att det är något hon och hennes mamma inte gör rätt, när hon är 6 år och sitter i ett badkar och försöker reda ut sitt hoptrasslade hår med diskmedel och en kökskniv. Det är en av de första scenerna som man möter i boken Find Layla av Meg Elison.

Vi får följa Layla när hon är 14 år och går så långsamt hon kan till skolan så hennes kläder förhoppningsvis vädrar ur på vägen dit. Hon gör allt för att hon ska framstå som vilken 14-åring som helst och undviker alla frågor om sitt hem och sin mamma. Allt hon vill är att gå klart skolan, adoptera sin 6-åriga lillebror och börja på college. Vi förstår att mycket är fel hemma hos Layla. Elen funkar inte, det finns ingen mat och golvet är täckt av blött tidningspapper i ett försök att torka upp allt vatten sen mammans vattensäng gått sönder.

Laylas tillvaro ställs på sin spets när hennes bästa kompis mamma bestämmer sig för att hjälpa Layla och hennes lillebror, samtidigt som skolan arrangerar en tävling där eleverna ska filma ett ekosystem. Layla bestämmer sig för att filma sitt hem och det leder till något hon aldrig kunnat tänka sig.

Trots alla scener av misär som finns i den här boken, så är det en bok proppfull med hopp, värme och syskonkärlek.

Det är en kortare ungdomsroman som utspelar sig i nutid i USA.  Hittills finns den bara på engelska men jag håller tummarna för att den ska bli översatt.

Sommarhälsningar Catarina på barnavdelningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s