Kategorier
Allmänt Börja läsa Bilderböcker Kapitelböcker 6-9 år Kapitelböcker 9-12 år

Magiska bildvärldar

Av: Fredrik, Bokbussen och Stadsbiblioteket

Just nu håller vi som bäst på att arbeta med ett underlag inför att köpa in en ny bokbuss till den mobila verksamheten. Inför detta arbete har vi varit på några olika studiebesök och sett nya bokbussar i Göteborg, Varberg och Falkenberg. Varför skriver jag om det när jag skall tipsa om böcker? Jo, det är nämligen så att den yttre utsmyckningen av Göteborg stads nya bokbussar gjorts av illustratören och författaren Alexander Jansson som jag vill ägna detta blogginlägg.

Alldeles nyligen kom boken som heter Monster och spöken på äventyr som handlar om Ebba och August och alla deras underbart galna monster- och spökkompisar. De skall korsa havet och gå på kalas hos monstermoster Majsan. Jag tycker att allt med boken är bra men den allra största behållningen är ändå de magiska illustrationerna och att man verkligen kan förlora sig i varje uppslag väldigt länge och upptäcka nya saker vid varje ny genomläsning. Jag är också barnsligt förtjust i karaktärernas strumpnäsor och att en av dem bär ett av de bästa namnen på en barnbokskaraktär på länge, nämligen Slalom! Både denna och den tidigare ”Monster, spöken och kanelbullar” har Jansson både skrivit och illustrerat.

En annan helt lysande bilderbok där Jansson ”bara” varit illustratör och som Ebba Berg skrivit texten till är Tassemarker. Och jag vill verkligen trycka på citationstecknen runt bara, speciellt i bilderböcker så är ju illustratören precis lika viktig, om inte viktigare, som författaren. Just denna bok är ett så otroligt fint exempel på samspelet mellan text och bild där det ena inte klarar sig utan det andra. Temat för boken är ensamhet och vuxnas frånvaro ur barnets perspektiv. Huvudpersonen letar efter någon och formulerar frågan: ”Hur letar jag efter nån som inte vill bli funnen?”.
Barnets otrygghet kommer verkligen fram i bilderna där exempelvis monsterlika silhuetter växer fram i dimman i för övrigt väldigt övergivna hyreshuskvarter.


Förutom dessa böcker har Alexander Jansson illustrerat en mängd andra böcker. Bland annat Katarina Genars populära bokserie Mystiska skolan samt Frida Nilssons böcker Ishavspirater och Lindormars land för att nämna ett fåtal.

Gör dig själv en tjänst och förlora dig i dessa underbara bildvärldar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s