Kategorier
Ungdomsböcker

Ungdomsbok om att lära sig tycka om sig själv

Av: Kanja, Stadsbiblioteket och Bokbussen

Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund

Emma går i åttan och försöker att vara så osynlig hon kan i skolan. Hon känner sig fel och ful och vill inte riskera att bli hånad av sina klasskamrater, varken av killarna som brukar kommentera tjejernas utseende eller av de populära tjejerna, Ida, Shirin och Clara, som ingen vågar säga emot. Clara som också var Emmas bästa vän tills Clara tröttnade på att hänga i stallet och började med handboll istället. Efter det känner Emma inte igen henne längre. Nej, Emma försöker att undvika dem alla, hon vill ju inte byta plats med den mobbade Jamila, som ingen vågar stå upp för – inte ens Emma.

På en lektion hittar Emma en lapp på golvet där det står ”Du är fin som du är” och tre hjärtan ritade under. Vem skulle lappen hamna hos? För inte var det väl Emma? Men orden på lappen känns så bra så Emma behåller lappen och snart börjar lapparna dyka upp överallt på skolan. Vem är det som skriver dem? Och stämmer det – är hon fin precis som hon är? Emma börjar känna sig starkare, kanske vågar hon ändå göra motstånd mot allt det orättvisa och alla taskigheter i skolan?

En bok om hur utanför man kan känna sig på högstadiet och om att inte känna att man duger som man är. Om att finna sin plats, att bli trygg i sig själv och att tycka om sig själv. Om vänskap och ett minst sagt annorlunda luciafirande! En bok jag tycker alla ungdomar borde läsa!

Lyssna på boken på Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s