Kategorier
Ungdomsböcker

Tonårsliv under vikingatiden

Av: Catarina, Stadsbiblioteket

Kungadottern av Elisabeth Östnäs

Om du undrat hur det var för en tonårstjej under vikingatiden så är det här boken för dig. Turid är kungadotter, hennes pappa Ulv var en gång en stark och mäktig kung som seglade till frankernas land och kom tillbaka med rikedomar. Idag finns det bara ett guldhalsband kvar.

Turids styvmamma är Ingeborg och hon är byns völva som kan läka sår och spå i framtiden. Men för Ingeborgs egen son, Njord, kan hon inte göra något. Han är mycket sjuk och Turid är så orolig att han ska dö att hon till slut besöker byns enstöring Holme. Han tror inte på de gamla gudarna och kommer från samma plats som Turids mamma en gång gjorde. Hos Holme lär sig Turid att besöka andevärlden och se det som ingen annan kan se.

Men efter många år av välmående måste även det ta slut. Skördarna slår fel och havet ger ingen mat, så när vintern kommer drabbas byn av svälten. Många lämnar sina hem för att hitta något bättre. Men Turid och hennes familj stannar och tar hand om byn och varandra, de håller blot och offrar hästar trots att det knappt finns några kvar och Ingeborg spår att till våren kommer åter en gynnsam tid.

Turid slits mellan att göra det som krävs av henne som kungadotter, att gifta sig med en man, att bli drottning över bygden och föda många barn som kan hjälpa bygden att blomstra. Men hon vill också gå sin egen väg, lära sig skriva och åka på samma långa resor som hennes far gjorde under sin storhetstid. När hon äntligen tar ett beslut och framtiden åter ser god ut så händer det som inte får hända.

Det är en väldigt intressant berättelse som utspelar sig mest i det vardagliga livet i en vikingaby och man får inblickar i hur de sov, åt, hur de höll sina ritualer för att blidka gudar som Oden, Tor och Freja. Det är inte direkt några rafflande äventyr men jag tappar aldrig intresset, jag vill veta hur det går för Turid och vad hon ska välja. Det är del 1 av en serie på 3 som riktar sig till ungdomar 12-15 år.

Lyssna på boken på Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s