Kategorier
Allmänt Kapitelböcker 6-9 år

Trevlig och viktig läsning

Av: Karolina, Stadsbibliotek

Monstren i skogen, Världens räddaste katt och Emelie Nicklasson och jag av Mats Jonsson

Monstren i skogen är serietecknaren och författaren Mats Jonssons första barnbok. Världens räddaste katt och Emelie Nicklasson och jag är fristående fortsättningar.

Alla tre är självbiografiska och utgår från han barndomsår i Stensätter i Norrland. De är skrivna på ett ärligt, rakt och humoristiskt vis. Mats pricksäkra illustrationer förstärker upplevelsen.

Böckerna handlar om rädslor, om att vara utanför, om djurkompisen, om identitetssökande och om att passa in eller inte. Jag skulle med lätthet kunna läsa de här böckerna för 6-9 åringar, ja faktiskt till min tioåring också. De innehåller klokskaper på ett plan som barn behöver få dem presenterade på och vardagsrädslorna här är det som skapar dynamiken i dramaturgin.

Alla bär vi på rädslor av olika slag. För Mats blir rotvältor i skogen någon av det mest skrämmande som finns. Han är 4 år när han flyttar till Stensätter. Det bor inga andra barn där och som ensambarn umgås han mycket med vuxna och så katten Rosa Jonsson förstås. Själv är jag uppvuxen i en skog och jag kan känna igen mig i ensamheten, men också i friheten i den miljön. Om man inte är uppvuxen i en sån miljö kan just miljöskildringarna bli lite mer exotiska. Båda är bra förstås.

 Mats skriver till barnen. Samtidigt finns det något allmänmänskligt i hans skildringar som griper tag i en och som gör upp med ens rädslor och som belyser de starka känslorna.

Han har ritat ett litet emblem på framsidorna av böckerna och skrivit ”En Mats-bok” i det. Vi skulle säkert alla behöva en egen bokserie för att bearbeta och belysa våra barndomar. Mats gör det på ett skönt och rättframt sätt.

Lyssna på Monstren i skogen på Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Psst. Vill du höra Mats läsa ett avsnitt ur ”Världens räddaste katt” så kan du lyssna till vårt senaste poddavsnitt av podden ”Läs för mig!” där Mats gästar oss. (finns där poddar finns).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s