Kategorier
Ungdomsböcker

The Scholomance, en magisk skola där ingen går säker…

Av: Catarina, Stadsbiblioteket

A deadly education av Naomi Novik

Det finns många böcker om magiska skolor, Harry Potter är väl kanske den mest kända. Även om det hände mycket hemska saker i Harry Potter-böckerna under barnens skolår, så fanns det åtminstone vuxna att skydda dem och säkra ställen att ta skydd på. Naomi Novik har i stället gjort tvärt om.

Eleverna som går på The Scholomance är inte säkra, inte ens i sina egna rum. Det finns inga vuxna där, inga lov och det går varken att ta sig in eller ut ur skolan på något vis under terminen. Det som är viktigast är att överleva och det är inte alltid så lätt. Det finns många gamla och nya monster som kan göra mer eller mindre skada, oftast mer. Många elever stryker med under läsåret men det är något de vuxna räknar med när de skickar sina barn till The Scholomance för att utveckla sina magiska färdigheter. Man har inte vänner på The Scholomance, man har bara sig själv och sina allierade.

Vi träffar El under hennes första år. Hon har inga allierade för ingen gillar henne och hon gillar ingen. Men hon vet att tre år går fort och plötsligt är det dags för studenten. Om hon ska klara sig genom gatloppet av monster som står mellan henne och friheten, så behöver hon allierade. Men hennes magi är ingen tillgång för någon heller, den är ond och för att utöva den drar hon från folks livsenergi. Det är en ständig kamp att stå emot det som hennes magi vill att hon ska göra och det hon själv vill åstadkomma.

För fjärde gången så blir Els liv räddat av den hon avskyr mest av alla, Orion Lake. Han är den som alla pratar om, alla ser upp till. Orion är en av de starkaste som någonsin gått på skolan. Han har själv sett till att antalet elever som dött minskat kraftigt, men skolan är hungrig och den behöver sina offer. El och Orion hittar en trevande allians som alltmer blir en vänskap och kanske något mer.

Boken A Deadly Education av Naomi Novik är den första delen i trilogin The Scholomance och riktar sig till dig som är över 12 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s