Kategorier
Allmänt Kapitelböcker 9-12 år Ungdomsböcker

Krafter, förmågor och nordisk mytologi

Av: Marlene, Getinge bibliotek.

Tänk om det fanns magiska varelser eller personer med krafter och magi som levde mitt bland oss utan att vi vet om det. Hur skulle det kännas att plötsligt en dag få reda på att man har magiska krafter? Ett känt exempel på det är Harry Potter böckerna av J.K. Rowling där Harry Potter får reda på att han är en trollkarl och hur mugglare, personer utan magiska krafter, inte känner till den magiska värld som existerar jämte deras egen. Men det finns andra böcker än dessa som handlar om hur barn och ungdomar upptäcker att de har krafter och hur det existerar

De överblivnas armé är första delen i serien Bortbytingar av Gustav Tegby. Boken handlar om hur nordiska väsen, så som gudar, jättar älvor och rån, existerar och lever bland vanliga människor utan att de vet om det i nutidens Stockholm.
I boken lär vi känna huvudkaraktären Dorian och hur han får reda på att han är en bortbyting. Det är när ett mytologiskt väsen byts ut mot ett mänskligt barn för att växa upp som en människa. Varken Dorian eller de andra bortbytingarna han lär känna i boken vet om att de är bortbytingar förrän de upptäcker sina krafter och förmågor. Tillsammans går de kurser på Väsenverket om den mytologiska världen de nu är en del av och om sina nya krafter. De får bland annat möta jättar men också Mimer och Fenrisulven. Men när Dorian får reda på sina krafter kommer han fram till en fruktansvärd insikt som plågar honom och hans förmåga att använda sina krafter.

En annan bok som riktar sig till ungdomar är Kraften vaknar av David Renklint, första boken i Strömånge serien. I den får vi följa Sindra som blir familjehemsplacerad i Strömånge. Orten är liten och Sindra känner sig utanför i skolan på grund av sin våldsamma bakgrund. Det gör att många är rädda och undviker henne. En dag drar ett konstigt oväder in över orten och Sindra upptäcker att hon att har fått en kraft, en kraft som får hennes händer att lysa röda. Men vad har hänt med Moa som gick i Sindras parallellklass? Varför har hon försvunnit efter ovädret? Vem är Wille och varför förföljer han henne?

Berättelsen om Sindra och vad som händer i Strömånge fortsätter i Vittring.

Lyssna på Kraften vaknar och Vittring på Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s