Kategorier
Kapitelböcker 6-9 år

Rymlingarna

Av: Helena, Vallås bibliotek

Tankeläsarna och Cirkusbjörnen av Kerstin Lundberg Hahn, från 9 år.

Böckerna är del 1 och del 2 i en serie som heter Rymlingarna och kom ut i år och förra året och där del 3 Buktalarens docka kommer till hösten.

Böckerna innehåller både andra tider och äventyr och är riktiga bladvändare.

Alba och Elio är tvillingar, deras mamma dog för ett år sen och nu bor de hos sin styvfar. Han är inte snäll mot dem, speciellt inte mot Elio som har problem med sina ben och svårt att gå. Efter sista bråket med styvfadern och där Alba blir instängd i jordkällaren bestämmer sig tvillingarna för att rymma. Alba har efter en tur till marknaden gått förbi cirkusen och där träffat Taddeus, cirkusbjörnen och hans skötare. Alba och Elio bestämmer sig för att försöka ta sig till dem. Vintern är i antågande, det är kallt och vägarna svåra att ta sig fram på, speciellt för Elio. Men när de kommer fram har cirkusen redan givit sig av.

En svår färd tar sin början med styvfadern i hälarna. Han behöver dem för att ta del av ett arv som tillhör tvillingarna. De lyckas iscensätta sin egen drunkning och styvfadern rider hem i tron att de är döda. Frusna och hungriga når de till slut cirkusens vinterplats och där får de stanna. Under alla år har tvillingarna kunnat ta del av varandras tankar och den förmågan har finslipats under alla strapatser. De behöver inte prata för att förstå varandra, det räcker att tänka till varandra. Alba märker också att hon kan fånga upp tankar och känslor från cirkusens gamle björn och det är inga roliga minnen han bär på. Snart är Alba på väg in i ett äventyr på samma plats där den gamle björnen blev infångad som liten.

Lyssna på böckerna via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s