Kategorier
Faktaböcker

Sveriges farligaste pirater

Av: Åsa, Simlångsdalens bibliotek och Stadsbiblioteket

Ladda kanonerna – Sveriges farligaste pirater

Text: Gustav Boman, Illustrationer: Simon Jannerland

Vadå Sveriges farligaste pirater? Pirater fanns väl bara långt bort på andra sidan haven? Men det är faktiskt sant, det fanns pirater i Sverige också. Eller sjörövare som de också kallades.

De kanske mest kända piraterna är Lasse i Gatan och Ingela Hammar. De bodde i Göteborg där det fanns många sjömän. På den här tiden var Sverige i krig men det var svårt att få folk till krigsskeppen. Göteborgarna ville hellre vara sjörövare. Lasse i Gatan och hans pirater klädde ut sig i kvinnokläder för att luras. Sen väntade de på att handelsfartyget skulle komma. Men det är ett krigsskepp som kommer, och de har kanoner…!

Det fanns också andra tjejer som var pirater. Sjörövarprinsessan Alfhild till exempel som rymde hemifrån när pappa kungen ville gifta bort henne. Tillsammans med andra tjejer som också är på rymmen stjäl de ett fartyg. Sen lägger de sig i bakhåll och anfaller andra fartyg på natten när sjömännen sover.

Det finns många andra spännande berättelser i den här faktaboken om de svenska piraterna. Bilderna är både roliga, ibland lite hemska och med många detaljer. Använder du din fantasi kan du nästan höra kanonerna, skriken och känna krutdoften. Längst bak i boken finns en ordlista som förklarar vad orden i de olika berättelserna betyder.

Vet du förresten att det finns en gata i Halmstad som är uppkallad efter Lasse i Gatan? Gathenhielmsvägen heter den. För Lasse hette egentligen Gathenhielm. Nu vet du det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s