Kategorier
Ungdomsböcker

Skyward

Av: Catarina, Stadsbiblioteket

Skyward av Brian Sanderson

Brandon Sanderson är en väldigt aktiv amerikansk författare som har många serier igång samtidigt. Han är en av mina favoritförfattare och det senaste jag läste av honom var serien Skyward.

Det utspelar sig på en öde planet dit människorna flytt för länge sedan. Där lever de knapert på alger och råttor. Huvudkaraktären heter Spensa och hennes familj har det ännu svårare eftersom hennes pappa sägs vara en förrädare. Under en attack från de utomjordningar som attackerar planeten där människorna bor så vände han sig emot sina vänner och de var tvungna att skjuta ner hans rymdskepp. Sen dess är familjen utstött.

Trots det är Spensa fast besluten om att bli pilot, precis som hennes pappa, men vägen dit är inte lätt. En dag när hon är ute och letar mat bland de många grottorna som finns på planeten så hittar hon ett övergivet skepp, som verkar ha ett eget medvetande. Det enda skeppet minns är att det är där för att kategorisera svampar, men Spensa har en annan teori.

Det är en bok om överlevnad, orättvisor och maktstrukturer. Ibland när jag läste var så arg på alla vuxna människorna som dömer ett barn efter hennes pappas handlingar. Men det är också en bok fylld av underbar vänskap, funnen familj och jakten på sanningen. Den fick mig både att gråta och skratta!

Serien har tre delar och är på engelska. Rekommenderar den varmt till dig som är 12 år och uppåt som vill ut på ett rymdäventyr.

Lyssna på böckerna via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s