Kategorier
Allmänt

Thomas – kort och gott

Av: Joakim, Vallås bibliotek

Thomas av Anna Höglund

Om du tycker att Thomas ser bekant ut beror det säkert på att du har sett honom förut. Höglund är nämligen gift med journalisten och programledaren Thomas Nordegren.

Ibland snubblar vi över en bok som överraskar. En bok som vi inte har någon förkunskap om – eller ens visste fanns, men som omedelbart tar en uppburen plats i både huvud och bokhylla. Som direkt blir en favorit.

Thomas (Lilla Pratförlaget, 2022) av illustratören och författaren Anna Höglund är en sådan bok.

Boken, som riktar sig till de yngsta men funkar lika bra för oss vuxna, handlar kort och gott om Thomas. Thomas har en gul skjorta och blå byxor. Han har en mobiltelefon som är smart, en liten röd bil, en videokamera och en grön självgående gräsklippare. Thomas saker går att använda på olika sätt och ibland samtidigt. Till slut blir Thomas trött och behöver vila, på sin vita soffa.

Anna Höglund
Foto: Stefan Tell

Med precision och utmärkt tonträff berättar Anna Höglund (Sagan om pannkakan, Jaguaren, Om detta talar man endast med kaniner) associativt och underhållande om livet på 2020-talet. Jag kommer t.o.m. på mig själv med att plocka fram boken igen efter att barnen har somnat.

I och med Thomas har vi fått en tidlösa barnboksklassiker värdig jämförelse med t.ex. Ture kokar soppa, Knacka på! och Nalle (som dessutom uttryckligen fungerar som intertextuell utgångspunkt för berättelsen om Thomas).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s