Kategorier
Kapitelböcker 9-12 år

Kompassens hjärta

Av: Tony, Oskarströms bibliotek

Kompassens hjärta av Anna Thulin

När jag letade efter en bok att läsa och sedan skriva om drogs jag till Kompassens hjärta av Anna Thulin. Detta val gjordes mycket på grund av det tilltalande omslaget. Kan tycka att förlaget lyckats väl där för den mystik som omslaget ger sken av återspeglas rakt igenom i denna mycket välskrivna och spännande bok.  

Hugo har det lite tufft och vet inte riktigt hur han ska vara mot allt och alla. Han blir taggig mot sin omgivning, men det är inte så lätt när man har en pappa som inte mår så bra och som många andra betraktar som knasig. Att hans kompis Agnes verkar vara en som spridit ut rykte kring hans pappa gör saken inte bättre. I skolan dyker det upp en ny kille, Momo. En kille som flytt långt för att komma från kriget i Syrien upp till Kallsund i kalla norra Sverige. De två kommer inte alls överens utan hamnar direkt i konflikt. Omständigheterna vill dock annat och när Hugos pappa försvinner hamnar de två på ett vildmarksäventyr de sent kommer glömma. Hugos barndom med utflykter med pappan i vildmarken och minnena därifrån blir viktiga ute i skogen. Även den mystiska platsen som pappa pratat om, det osynliga slottet, får en viktig del i sökandet. Kan den platsen verkligen finnas eller är det något som hans pappa bara hittat på?

En varm äventyrlig berättelse med sken av magiska inslag som tar upp viktiga ämnen som psykisk ohälsa, flykt, svek men som ändå mest handlar om att övervinna svårigheter i livet och lära sig av sina och andras misstag. Tror att boken funkar till såväl barn som går i mellanstadiet som första åren på högstadiet och passar även utmärkt till både egen läsning som högläsning. Finns mycket i boken som man kan diskutera.

Lyssna på boken på Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s