Kategorier
Kapitelböcker 9-12 år

I denna skog är det inte du som bestämmer

Av: Tony, Oskarströms bibliotek

Går du på mellanstadiet och är på jakt efter en lättläst, kuslig bok om en mystisk skog? Då kan jag rekommendera Odjuren, av Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmark.

(Forts. nedan)

Odjuren handlar om Annie och utgår från att tänker tillbaka på en händelse som hon var med om när hon var 13 och fick åka med sin moster och morbror till deras stuga i skogen. Det är en kuslig händelse där Annie efterhand börjar misstänka att det finnas andra varelser omkring henne. Allt kulminerar när hon råkar gå vilse i skogen.

Morbror Harald har tidigare förklarat för Annie att här ute i skogen så är det inte människorna som bestämmer. Han har även tidigare samma dag stött på ett kalhygge och fått ett vredesutbrott på arbetarna. Något som Annie tidigt förstår ligger bakom varelsernas ilska gentemot henne.  

Temat är naturförstörelse och hur människans förbrukande av naturen leder till ont och att naturen slår tillbaka.

Här blandas folktro med vårt moderna sätt att se på naturen. Det handlar inte om att skogens väsen ska hindra eller skrämma barn att gå bort sig i skogen, som förr i tiden, utan om att skogens väsen skyddar skogen från människan och dess framfart.

Detta är en bok med mer bild än text och vid vissa ställen inslag av seriestrippar, vilket gör boken relativt lättläst för dess huvudsakliga målgrupp (nio till tolv år). Att boken ändå vänder sig till i första hand mellanstadiet beror troligen på temat – och att Elisabeth Widmarks bilder är stundtals mycket kusliga.

Lämna en kommentar