Kategorier
Allmänt Ungdomsböcker

Himlabrand

Av: Marlene, Getinge bibliotek

Himlabrand av Moa Backe Åstot.

Det här är debutromanen av författaren Moa Backe Åstot och var nominerad till Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Det är en roman som belyser identitet, sexualitet och historia.

I Himlabrand får vi följa huvudpersonen Ánte som är sexton år och bor i Jokkmokk med sin familj som bedriver renskötsel. Handlingen utspelar sig i hur huvudpersonen Ánte slits mellan de samiska traditionerna och sina känslor för sin bästa kompis Erik. Ánte vill fortsätta familjens arbete med renarna när han blir vuxen men med sina växande känslor för kompisen Erik och vad alla i hans närhet kommer att säga och förväntar sig gör att han ställs inför frågan om man både kan vara renskötare och homosexuell?

Moa Backe Åstot beskriver fint hur det är att vara tonåring; med de känslor och tankar som huvudpersonen ställs inför. Om att följa traditioner och samhällets förväntningar eller att vara sann mot sig själv. Miljöbeskrivningarna är vackra och läsarna får en inblick i traditioner och samisk kultur. Åstot lyfter även fram den historiska aspekten av rasbiologin som ägde rum i Sverige.

Lyssna på boken via Legimus (för dig som är talbokslåntagare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s