Kategorier
Faktaböcker

Ibland tror hjärnan att provet är ett farligt lejon

Bokens omslag.

Av: Maria L, Stadsbiblioteket

Depphjärnan för unga, av A. Hansen och M. Wänblad.

Det är vanligt att känna sig stressad och sova dåligt, att ha ångest eller depression. I den här boken får vi veta varför det är så och vad som händer i vår hjärna när vi känner de här jobbiga känslorna.

Hjärnans viktigaste uppgift är att få oss att överleva! Och för att klara denna uppgift tar hjärnan till en massa olika knep. Den får oss att känna en massa olika känslor för att styra oss i rätt riktning. Det är till exempel därför som många av oss reagerar med obehag vid t.ex. andra människors kräk eller bajs, eller vid åsynen av en orm eller spindel – det är hjärnans sätt att skydda oss mot farliga bakterier och giftiga djur.

Problemet är bara att hjärnan utvecklades när vi fortfarande levde på savannen som samlare eller jägare. Därför får den oss ibland att reagera på samma sätt inför t.ex. ett prov i skolan eller ett framträdande inför publik, som den skulle ha gjort när vi förr skulle akta oss för att bli attackerade av ett farligt lejon.

Även ångest och till och med depression är ett sätt för hjärnan att försöka skydda oss och få oss att överleva, hur konstigt det än låter. Men efter att ha läst den här boken så förstår man hur det hänger ihop! Och varför det är nödvändigt att känna så många olika känslor hela tiden.

Även om den kunskapen kanske inte får oss att må bättre, så är det kanske ändå en hjälp på vägen när man förstår att det egentligen inte är något fel på en bara för att man mår dåligt – utan det är faktiskt en naturlig reaktion och det bästa är att det också finns saker som vi kan göra själva för att påverka vårt mående.

Boken är skriven på ett sätt som gör det lätt att ta till sig och förstå och den är dessutom snygg med härliga foton i färg. En bok jag själv skulle ha behövt läsa i tonåren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s