Kategorier
Faktaböcker

Nina & Nino lär om pesten

Av: Fredrik, Stadsbiblioteket och Bokbussen.

Nina & Nino lär om pesten av Fabrice Erre.

Såhär när vi precis börjat kunna leva lite mer som vanligt igen efter Corona-pandemin så kanske sjukdomar och just pandemier är det sista man vill läsa om. Men jag tyckte tvärtom att det var väldigt spännande att få lära sig mer om den värsta pandemin genom tiderna, nämligen pesten.

I denna bok guidas vi av Nina och Nino som berättar om att det är lite svårt att veta exakt när och hur pesten dök upp första gången men att man säkert vet att det fanns redan på 500-talet efter Kristus. Dit pesten kom blev jättemånga sjuka och nästan alla som blev sjuka dog. Att det gick så illa beror på att man inte visste hur sjukdomen spreds och därför inte heller hur man skulle skydda sig.
Först 1894 upptäckte man den bakterie som låg bakom sjukdomen och 1898 att sjukdomen kunde spridas via olika djur som exempelvis råttor.

Denna okunskap om sjukdomen gav också upphov till många felaktiga rykten. Vissa trodde att pesten var Guds straff och piskade sig själva så att Gud skulle förlåta dem. Andra trodde att det var vissa människor som hade skulden till pesten och bland annat dömdes många oskyldiga kvinnor till döden för att man beskyllde dem för att vara häxor och att de spred pest. Som tur är har vi ju lärt oss mycket om både pesten och andra sjukdomar sen dess men visste du att vi faktiskt inte lyckats utrota pesten utan att människor faktiskt dör av den än idag!

Vill du lära dig mer om pesten så låna hem boken idag!

P.S. Det finns fler böcker i serien om Nina och Nino som är läsvärda. Fråga efter dem på ditt närmaste bibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s